Als je iets koopt, moet je btw betalen. De belasting over de toegevoegde waarde (btw) wordt opgeteld bij de verkoopprijs. De winkelier draagt de btw, ook wel omzetbelasting genoemd, af aan de belastingdienst. Btw is een indirecte belasting.

In Nederland zijn er twee tarieven, het hoog-tarief (21%) en het laag-tarief (9%). Het lage btw-tarief geldt voor basisbehoeften, zoals voedingsmiddelen en het knippen van je haar bij de kapper. Het hoge btw-tarief geldt voor secundaire levensbehoeften. Als je bijvoorbeeld een nieuwe telefoon of jeans koopt betaal je 21% btw over de verkoopprijs. Een aantal diensten zijn vrijgesteld van btw (0%), zoals onderwijs en medische zorg.

Accijns en milieuheffingen zijn belastingen op producten waar de overheid het gebruik van wil ontmoedigen. Nederland heeft in 2021 de zogenaamde vliegtaks ingevoerd. Dit is een voorbeeld van een milieubelasting. Op dit moment wordt (internationaal) vliegen niet belast met accijns of btw. Vliegtickets zijn vrij van btw en de brandstof (kerosine) vrij van accijns.


Interactieve video btw


Invuloefening btw en accijns


Rekenen met btw

Hieronder staan een vijftal rekenopdrachten met btw-tarieven (meerkeuze). Je mag een rekenmachine gebruiken. Vind je het rekenen met btw nog lastig bekijk dan eerst de onderstaande video over ‘Inclusief exclusief BTW berekeningen.’

Nadat je antwoord hebt gegeven verschijnt automatisch de volgende vraag.